Awearness Fashion shoptour is meer dan winkelen

De maand oktober is werkelijk waar overladen met fair fashion events en ik geef de week van de duurzaamheid – 10 tot en met 14 oktober – de schuld. Alles wordt gepland rondom deze week of in ieder geval in oktober. Het voelde als de maand van de duurzame mode en ik ben kapot. Maar na alle serieuze, luchtige en inspirerende events kom ik nu even bij en denk aan twee ‘kleine’ verhalen, die tussen al het groots mij bij zijn gebleven.

Ooit las ik een quote van een bekende Nederlandse modeontwerper, dat het geheim van de modeopleiding van ArtEZ misschien wel is dat er in Arnhem weinig tot geen afleiding is – excuses voor het ontbreken van enige bronvermelding. En voordat ik onbedoeld op een aantal tenen trap, zowel ik als volgens mij de ontwerper, wil met deze opmerking niets afdoen aan het goede onderwijs dat ArtEZ biedt. Ik denk eraan, omdat ik laatst in Arnhem was met de shoptour van Awearness Fashion.

Frou-frou-awearness-fashion-shoptour

Bij Froufrou in het Modekwartier tijdens de Awearness Fashion shoptour

Op zoek naar de ‘Glebe Market’ van Nederland

We lopen van winkel naar winkel wanneer ik ontdek dat Verri pas sinds kort in Arnhem woont. De shoptour leek haar leuk en tegelijkertijd een kans om de stad, nieuwe duurzame winkels en mensen te leren kennen. Ze draagt een prachtig lang grijs vest. Jong professional, want haar broek en tas verraden dat ze uit haar werk komt. Ze is werkzaam in de interieurbranche, onder andere als inkoper en interieurstylist. Haar Aziatische zwarte haar zit naar achteren in een mooie knot en ze heeft een schoonheidsvlekje. Ze ziet er stijlvol uit.

Zelf loop ik er weer eens als een pakezel bij. Uit mijn werk dat daadwerkelijk betaalt, dus met twee laptops op mijn rug: een HP van ING en een Mac voor OW. Opladers, telefoons, sleutels, portemonnee en een camera. Sinds ik mij met mode bezighoudt, ben ik er niet perse stijlvoller uit gaan zien ben ik bang.

We hadden het over Verri. Ze heeft een aantal jaren in Australië gewoond en gewerkt. Het hergebruik van kleding, vooral onder jongeren, is daar heel gewoon. Op zaterdag ging ze vaak naar de populaire ‘Glebe markets’. Jongeren vanaf 16 jaar staan daar hun ‘overtollige’ kleding te verkopen. Vaak nog steeds mooi en amper gedragen. Weggooien doen ze niet. En ook al ziet de kleding er nog als nieuw uit, wat in de winkel net nog 250 Australische dollar was, wordt hier verkocht voor 50 dollar of minder. Er is muziek en lekker eten. Het is echt even een dag uit. De Nederlandse ‘Glebe market’ heeft ze – helaas – nog niet gevonden.

“Het hergebruik van kleding onder jongeren is in Australië heel gewoon”

– Verri, backoffice, inkoper en stylist in de interieurbranche en deelnemer aan de shoptour

“Dit is wat ik later wil”

Er loopt ook een opvallend jong groepje mee met de shoptour. Ze studeren aan de TMO Fashion Business School en zitten midden in het blok over duurzaamheid en mode. We zijn bij de winkel Marie Marie wanneer Koos, één van de studenten, vertelt: “Als consument denk je toch vaak dat het wel mee zal vallen, ik dus ook. Achteraf misschien naïef.” Het blok heeft hem even met de neus op de feiten gedrukt: voor een duurzaam modesysteem zal nog heel wat moeten gebeuren. Denim is wel zijn ding en zijn favoriete merken zijn niet per se goed bezig. Levi’s wel, weet hij nu. Toch iets waar hij bij zijn volgende aankoop rekening mee zal houden.

HO&MULDER-awearness-fashion-shoptour

Koos (in het midden) en zijn klasgenoten bij HO&MULDER

“Als consument denk je toch vaak dat het wel mee zal vallen, ik dus ook”

– Koos, TMO Fashion Business School student en deelnemer aan de shoptour

De laatste stop is HO&MULDER. Een prachtig pand en atelier annex concept store van ontwerpers Ratna Ho en Pascal Mulder. Ook kan je er op de bank lekker zitten met een kop koffie. Een onderneming runnen zoals HO&MULDER, dat willen de studenten later ook wel! Daar worden ze zelfs voor opgeleid, vertellen ze. Pascal vertelt dat hij en Ratna als ontwerpers zijn opgeleid en het ondernemen gaandeweg hebben moeten leren – maar met succes. Ze zijn onlangs genomineerd van de Ignite award voor sociaal ondernemers.

Wanneer de shoptour tot zijn einde is gekomen, zie ik Pascal met de vier studenten om zich heen zitten. Ik hoor niet wat ze zeggen. Maar wie weet dat deze ogenschijnlijke onschuldige shoptour in het rustige Arnhem, net iets heeft kunnen aanwakkeren wat deze toekomstige modeondernemers de rest van hun carrière bijblijft.

Meer over HO&MULDER

Ratna Ho en Pascal Mulder zijn twee jonge Nederlandse ontwerpers die elkaar ontmoette toen ze aan ArtEZ studeerden. Pascal was verantwoordelijk voor de accessoires voor de afstudeercollectie van Ratna. Na de academie zijn ze blijven samenwerken, en met succes. In 2016 waren ze de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs met hun modeaccessoirecollectie Synth/Ethic. En onlangs zijn ze genomineerd voor de Ignite Award, een prijs voor sociaal ondernemers. Lees meer

homulder-LennertAntonissen-concept-store-pascal-mulder